De fyra vanligaste sorterna av pärlor som vi använder oss av är:

Akoya är en saltvattens pärla som framför allt finns i Japan men även i Kina. De är förhållandevis små till storleken,

2-10 mm eftersom musselsorterna, Pinctada fucata martensii och Pinctada fucata chemnitzii som de växer i är bland de minsta

av de pärlproducerande musslorna. De är närmast perfekt runda och detta beror på att man sätter in en kärna av pärlemor som

skapats av sötvattens pärlans musselskal som sedan musslan bildar ett lager av pärlemor runt. De anses ha en vackrare lyster och jämnare

form än sötvattens pärlor och är därför dyrare än sötvatten. Musslan kan normalt producera två pärlor samtidigt och dör när pärlorna

skördats, även detta bidrar till det dyrare priset.

Sötvattens pärlor odlas framförallt i Kinesiska sjöar. De anses hålla en lägre kvalitet på grund av att de inte har samma starka lyster,

glans och är mer ojämna. De är dock ansedda att ha en högre tålighet eftersom de inte har en kärna utan är rakt igenom skapta av musslan

då de endast planterat in en bit mantelvävnad från en annan mussla, till skillnad från bland annat Akoyapärlan. Som mest kan de plantera in

upp till 20 bitar av vävnaden i en enskild mussla men för att öka kvalitén har man under senare år minskat antalet inplanterade till bara ett fåtal.

De har även bytt från musselsorten Cristaria plicata till Hyriopsis cumingii för att öka kvalitén. I vissa fall har de även övergått till att plantera

in en pärlemorkärna, likt hos Akoyapärlorna, vilket skall öka den naturliga slätheten och storleken. Det tar mellan 2-5 år för en sötvattenspärla

att bildas inuti musslan. De förekommer i en stor variation av former, storlekar och naturliga färger (vita, aprikos, rosa och ljusgrå).

South Sea pärlor kommer från som namnet påvisar stilla havet och är de största, upptill 20 mm och är de dyrbaraste pärlorna.

De kommer från Pinctada maxima musslan som antingen är silverläppade eller guldläppade och de bildar därför vita pärlor som antingen går

mot silver eller guld i färgen. De har alla ett unikt skimmer likt siden. De lever i Stilla havet och producerar endast en pärla i taget, vilket bidrar

till dess dyrbarhet. Till skillnad från Akoyapärlorna växer det en pärla åt gången inuti dessa musslor och de får växa i minst 2 år innan de skördas.

De kan under sin livstid producera tre pärlor i flera omgångar och varje pärla kan bli upp till 20 mm. South Sea pärlan är likt Akoyan odlad med

hjälp av en pärlemorkärna.

Tahiti pärlor odlas också i Stilla havet men växer inuti Pinctada margaritifera musslan. Den känns igen på dess karakteristiska grå/svarta

färg och dess vackra lyster. Färgen kommer från musslans svarta läppar och kan gå från silvergrå till svart. Likt South Seapärlans mussla

producerar de en pärla i taget med en pärlemorkärna inplanterad och kan producera tre pärlor under sin livslängd. Även de kan bli upp till 20 mm.